Arctic Rally Finland ajetaan ilman katsojia

COVID-19-tilanteesta johtuen Arctic Rally Finlandiin ei myydä pääsylippuja ja katsojien saapuminen erikoiskokeiden varrelle tai muiden rallin tapahtumien äärelle tullaan estämään usein eri toimin. Pyydämmekin ystävällisesti katsojia seuraamaan tätä ainutlaatuista MM-rallia etänä digitaalisten kanavien välityksellä.

Turvallisuussuunnitelma ja yleisöturvallisuuskartoitus

Yksi isoimmista tapahtumaa ennen koottavista teoksista on muutamasatasivuinen turvallisuussuunnitelma, jonka autourheilun kattojärjestö FIA vaatii ennen jokaista MM-osakilpailua. Se on tuotoksena mittava riskienhallintaoperaatio, jonka tarkoituksena on ottaa kaikki mahdolliset vaikuttavat tekijät huomioon.

Työ vaatii täsmällisyyden ja pikkutarkkuuden ohella hyvän käsityksen siitä, miten autot erikoiskokeilla saattavat käyttäytyä – ei pelkästään normaalisti edetessään, vaan myös odottamattoman tilanteen sattuessa.

Valmiustarkastus – kaikki valmiina h-hetkeen

Arctic Rally Finlandia edeltävinä päivinä kaikilla erikoiskokeilla tehdään valmiustarkastus, jossa varmistetaan, että kaikki on kunnossa kilpailupäiviä varten. Rallin reitin pituus on yli kaksi sataa kilometriä, ja sen matkan varrelta joka ikinen tiekilometri suunnitellaan, luvitetaan, ja koordinoidaan turvallisuuteen liittyvät tekijä.

Valmiustarkastuksessa on mukana aina kilpailun turvallisuuspäällikkö, turvallisuusassistentti sekä kunkin erikoiskokeen päälliköt ja turvapäällikkö. Läpikäytäviä asioita on pöytäkirjassa kymmeniä.

Turvallisuus- ja kriisivalmius on paitsi saumatonta yhteistyötä eri yhteistyötahojen kanssa, myös jatkuvaa valppautta ja valmiutta toimintaan. Erikoiskokeita varten on olemassa niin helikopteri kuin ambulanssikin lähtövalmiudessa ja väliturvapisteestä löytyy aina ammattitaitoinen lääkäri.

Yhteisponnistus palkitaan

Erikoiskokeiden turvallisuus on monen eri tahon yhteistyön summa. Mukana on niin viranomaisia ELY-keskuksesta Poliisiin, kuin myös lähialueen autourheiluseuroja ja yhdistyksiäkin, järjestävän organisaation turvallisuusalan ammattilaisten ohella. Pelkästään yhden yksittäisen erikoiskokeen järjestämiseen tarvittava henkilömäärä on valtava, lukeman ollessa helposti yli 150 henkeä.

Yksi parhaista palkinnoista tapahtuman jälkeen, ei vain turvallisuustiimille mutta koko Arctic Rally Finlandille ja rallikulttuurille, on hyvin sujunut tapahtuma.

Tehdään jatkossakin yhdessä maailman parasta ja turvallisinta rallia!