*Hyundai-kuljettaja Tänak kahden erikoiskokeen päässä MM-voitosta Lapin lumilla

*Rovanperä valmis viimeisen EK:n taistoon kakkossijasta Neuvillen kanssa 

*Lentävä suomalainen Lappi ajamassa WRC2-voittoon, Asunmaa pitää WRC3:n kärkipaikkaa

Arctic Rally Finland Powered by CapitalBox -kilpailun pisin ajopäivä tarjosi lisää kovavauhtista draamaa Lapin talvisesta ihmemaasta, kun Suomen Kalle Rovanperä ja kartanlukijansa Jonne Halttunen nousivat Toyota Yaris WRC -autollaan kokonaiskilpailun kakkosiksi.

Hyundai i20 Coupe WRC -kuljettajapari Ott Tänakia ja Martin Järveojaa ei kuitenkaan tunnu pysäyttävän mikään. Virolaiset ovat edelleen rallin MM-sarjan kauden 2021 toisen osakilpailun johtopaikalla.  

Kun jäljellä on vielä kaksi sunnuntaina ajettavaa erikoiskoetta – joista jälkimmäinen on lisäpisteitä tarjoileva Wolf Power Stage – Tänak/Järveoja -pari johtaa rallia 24,1 sekunnilla.

Lauantaiseen toiseen ajopäivään Tänak ja Järveoja starttasivat 16,2 sekunnin johtoaseman turvin, jota he kasvattivat voittamalla rallin kolmantena erikoiskokeena ajetun Mustalammen. Vaikka Elfyn Evans/Scott Martin -duo kellottikin nopeimman ajan EK:lla 4, Tänak/Järveoja -parivaljakko lisäsi taas erikoiskokeet 5 ja 6 voitettujen Arctic Rally Finland -pätkiensä listalle.

Rovanperä ja kartturinsa Halttunen pitivät kovinta vauhtia EK:lla 7 Tänakin vaihdettua renkaiden säästely -moodiin. Virolainen oli varuillaan sen suhteen, kuinka soraiset paikat ja urat toiseen kertaan ajettavilla erikoiskokeilla vaikuttaisivat Pirelli Sottozero Ice -renkaiden nastoihin.

– Otimme kaikki renkaat mitä meillä oli ja käytimme niitä. Tämän iltapäivän tavoitteenamme oli vain suoriutua siitä ilman virheitä. Aamulla vielä hyökkäsimme jonkin verran, mutta iltapäivällä kaikkein tärkeintä oli vain ajaa puhtaasti läpi, Tänak sanoi.

Vaikka Tänak/Järveoja olivat nopeita kisan kahdeksannella EK:lla, kovinta vauhtia pimeässä ajetulla Siikakämän pätkällä pitivät heidän tiimikaverinsa Thierry Neuville ja kartanlukijansa Martijn Wydaeghe, huikealla 12,3 sekunnin erolla. Belgialaisparin suoritus siivitti heidät vain 1,8 sekunnin päähän kakkospaikkaa pitävästä Rovanperä/Halttunen -autokunnasta. 

Rovanperä ja Halttunen siis ajoivat kärkiajan EK:lla 7, mutta 20-vuotias suomalainen raportoi renkaiden optimaalisen pidon kadonneen seuraavalle pätkälle tultaessa. Toyota Gazoo Racing WRT -tallipäällikkö Jari-Matti Latvala kuitenkin näytti vihreää valoa sille, että suomalaispari voisi sunnuntaina vetää kovaa ja puolustaa kakkossijaansa.

Craig Breen/Paul Nagle -pari on toisen ajopäivän jälkeen kokonaistuloksissa neljäntenä, yhden sijan edellä Elfyn Evansia ja kartturiaan Scott Martina. Teinilahjakkuus Oliver Solberg on MM-rallidebyytissään, vierellään sijaistava kartanlukija Seb Marshall, hienosti kuudentena – siitäkin huolimatta, että Solberg kadotti silmälasinsa ennen lauantain viimeistä erikoikoetta.

Hallitseva maailmanmestaripari Sébastien Ogier/Julien Ingrassia oli ennen kisan kahdeksatta erikoiskoetta kisan kuudennella sijalla, mutta he ajoivat ulos EK:n maalin jo häämöttäessä kahden kurvin päässä. Auto juuttui lumipenkkaan, ja ranskalaisilta kului parikymmentä minuuttia ennen kuin he saivat Yaris WRC:nsä kaivettua ulos niin että matka pääsi jatkumaan maaliin saakka.

– Viimeinen kunnon mutka, ja renkaamme olivat aivan loppu. Olin vähän liikaa sivuttain, osuin penkkaan ja sitten osui auton keula. Olin niin lähellä pätkän maalia. Sellaiset kisaviikonloput voi kyllä vain unohtaa, kun joutuu ensimmäisenä reitille – aina sama juttu, Ogier harmitteli.

Takamoto Katsuta/Daniel Barritt -pari on kisassa sijalla seitsemän, ja heidän perässään tulevat M-Sportin lentävät suomalaiset Teemu Suninen ja Mikko Markkula Ford Fiesta WRC -autollaan. Yhdeksäntenä ovat Gus Greensmith ja kartanlukijansa Elliott Edmondson, ja WRC2-luokan kirkkaassa johdossa oleva suomalaispari Esapekka Lappi/Janne löytyvät kokonaiskilpailun sijalta kymmenen.  

Pierre-Louis Loubet/Vincent Landais -duo joutui keskeyttämään teknisen vian takia erikoiskokeen 6 jälkeen. Kuljettajapari Emil Lindholm/Mikael Korhonen puolestaan johti WRC3-luokan kisaa, mutta ajoi ulos EK:lla 4. Tämän seurauksena luokan johtopaikkaa pitää toinen suomalaispari Teemu Asunmaa/Marko Salminen 12,5 sekunnin erolla ennen Viron Egon Kaur/Silver Simm -kuljettajaparia.

TILANNE PERJANTAIN JÄLKEEN SEKÄ MUITA TIETOJA TAPAHTUMASTA: WRC.COM

TULOSSA SEURAAVAKSI ARCTIC RALLY FINLAND POWERED BY CAPITALBOX -KISASSA

Kaikkien aikojen ensimmäinen Arctic Rally Finland Powered by CapitalBox -kilpailu ratkaistaan kahteen kertaan ajettavalla, 22,47-kilometrisellä ja Rovaniemeltä etelään sijaitsevalla Aittajärven erikoiskokeella, joka kulkee osittain Niemelässä sijaitsevien maatilojen läpi. Sunnuntain ensimmäinen EK starttaa klo 10.08, ja jälkimmäinen Aittajärvi ajetaan klo 13.18 starttaavana Wolf Power Stage -erikoiskokeena, jolta on jaossa myös lisäpisteitä niin kuljettajille kuin valmistajillekin.

HYÖDYLLISIÄ LINKKEJÄ:

Tapahtuman verkkosivut: https://arcticrallyfinland.fi/en/home/

Ralliradio: http://yle.fi/mmralli

Rovaniemi: https://www.visitrovaniemi.fi

Lisätietoja ja mediatoimet:

Linda Hirvonen, lehdistöpäällikkö, +358 045 329 9696, linda.hirvonen@autourheilu.fi (HUOM! Yhteydenotot englanniksi.)